Berlin calling

Ez a hét arról szólt, hogy utazunk. Legalábbis nekem. 2 napot még dolgoztam, meg Iván is ment oviba, Tomi meg a gyerekekkel volt, na de szerdán reggel reggeli után útnak indultunk. Mivel a gyerekek gépe pénteken korán reggel indult és amúgy is akartunk menni velük valahova, így adta magát, hogy menjünk Berlinbe, főleg, hogy én még sosem voltam. Így elköszöntünk a családtól és elindult a telikocsi északnak.

Majdnem 3 órás utazás után megérkeztünk Potsdamba, a szerdai helyszínre, letettük a kocsit a főpályaudvarnál és elindultunk gyalog felfedezni a várost. Bár a többiek már voltak ott, de nem bánták az ismétlést. Nyilván egy játszóteret is útba kellett ejteni hozzá, de addig is pihentük, meg élveztük a gyönyörű őszi időt. A cél a Schloss SansSouci volt, amiről olvastam is, hogy muszáj megnézni, meg nekem is nagyon tetszett. Nyilván ide is úgy indultunk el, hogy előre megnéztem, milyen látnivalók vannak.

Miután kifotózkodtuk magunkat a dómnál, elindultunk tovább először nagyobb forgalmasabb utcán, majd sétálóutcán, nézelődtünk, bementünk boltokba, majd megjelent előttünk egy csodaszép őszi szinekben pompázó park. Vicces volt, mert Ivánnak azonnal beugrott, hogy tavaly ilyenkor volt a fotózás Fruzsival és mondta, hogy csináljak róla olyan képeket amiket Fru csinált róla 🙂 És miután ez már dél körül volt, nála ilyenkor kezd először leengedni az elem, muszáj volt lefoglalni, versenyezni vagy bármivel motiválni, hogy feljussunk a kastélyhoz.

Schloss SansSouci – Nagy Frederick nyári palotáját 1745 és 1747 között építették, ahova el tudott menekülni ha nyugalomra vágyott

Miután ezt megnéztük, még beültünk egy kávézóba és élveztük a napsütést meg a meleget, majd el is telt a délután. Este megérkeztünk a szállásra, amit Berlin külvárosában foglaltunk, közel a reptérhez, hogy pénteken gyorsan kiérjenek és azt hiszem mindenki ki is dőlt. Egy mindennel felszerelt hatalmas lakás volt egy kertes ház tetőterében, egy hatalmas szoba a gyerekeknek, és egy nekünk. Tökéletes választás volt.

Másnap viszonylag időben kellett kelni, mert 10-re volt jegyünk a berlini Tv-toronyba. Ide csak négyen mentünk fel és mert a két fiú tériszonyos, és először húztam is a számat, hogy milyen sokba kerül, de Tomi meggyőzött, hogy nem jövök mindennap Berlinbe és ez is olyan látványosság, amit vétek lenne kihagyni. Mivel tiszta volt az idő, így beláttuk az egész várost.

203 méter magasan

Németország legmagasabb, az EU harmadik legmagasabb szabadon álló épülete 368 méteres magasságával, amivel elkészültekor a világ negyedik legmagasabbja volt.

Ezután már hatan folytattuk az utunkat, alaposan megtervezve, mert 1-re kellett a Reichstag-hoz érnünk. Bár ezen a héten karbantartás miatt nem lehetett bemenni, de a tetőteraszra felmehettünk és azért onnan se volt rossz a kilátás. De útközben még láttuk a Dómot, és természetesen útba ejtettük a Brandenburgi-kaput. Fura, hogy amikor az ember képeket lát róla, mennyire másmilyennek képzeli. Én pl sokkal nagyobbnak.

A Brandenburgi-kapu Németország és Berlin jelképe. 1961-ben a berlini fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került és sem keletről, sem nyugatról nem lehetett áthaladni rajta.

Innen mentünk a Reichstagba, majd eljött az idő, amikor mindenkinek jelzett a gyomra, hogy most már enni kellene valamit. Itt konkrét elképzelések voltak, currywurst és döner, úgyhogy elmentünk a főpályaudvarra a már bejáratott helyre, kiültünk a vízpartra és megettük az óriási adag ebédünket.

“Döner macht schöner” – a pitája össze sem hasonlítható az otthoniéval, ez ropogós volt

Majd folytattuk utunkat a Checkpoint Charlie-hoz, ami a keleti és nyugati terület közötti egyik határállomás volt és emlékhelynek megmaradt. Itt láttuk a régi berlini fal helyét, meg más emlékfalakat is. Majd innen már útba esett a Ritter Sport csokibolt. Eredetileg úgy terveztem, hogy részt veszünk egy csokikészítő foglalkozáson ahol mindenki elkészítheti a saját csokiját, de miután 15 euro volt fejenként, arra jutottunk, hogy ezt a pénzt inkább másra költjük, így csak vásároltunk mindenféle csokikat magunknak meg már ajándékba is, hisz jön a karácsony.

Ezután még ittunk egy kávét ( az én elsőm a csatornában kötött ki, olyan rossz volt), majd elindultunk visszafele, mert Ubi még az elején kinézett magának egy villamost, így azt muszáj volt megvásárolnia, mint berlini souvenir.

Nagyon jó nap volt, nagyon tetszett Berlin és jó volt így gyalog felfedezni a várost, meg a történelmét. És megint bebizonyosodott, hogy mennyire más egy ilyen élmény, ha szép idő van, Berlin felkerült a “kedvencek” listára.

14 km gyalogosan

Péntek reggel a fiúk kivitték a gyerekeket a reptérre, majd visszajöttek, megreggeliztünk és gondoltuk, hogy még hazafele megállunk valahol, ez pedig Schwielowsee volt, ami egy tópartján fekszik és kis nyugodt üdülőfalu-féle. Ittunk egy kávét, energiát gyűjtöttünk és rákészültünk a majdnem 3 órás hazaútra.

4 körül értünk haza és kb egy órán volt rápihenni az esti programra, mert az oviban ekkor volt a lámpásfelvonulás, ezt pedig nem szerettük volna kihagyni, szerettük volna, ha Ubi látja, hogy itt milyen és ezzel is gyűjti az ovis emlékeit. Az otthonihoz képest teljesen más volt, ráadásul biztos hozzájárult, hogy én már nagyon fáradt voltam, de végigsétáltuk a menetet. Itt fúvószenekar húzta a talpalávalót, az ovitól indultunk és itt a lakótelepen tettünk egy nagy kört. Ahogy sötétedett, egyre szebb volt a látvány, viszont az élményt nagyban rontották a szülők, aki a tömeg közepén úgy érezték, hogy rá kell gyújtaniuk, vagy épp olyan duft-tal rendelkeztek, hogy inkább próbáltuk elkerülni őket. Ubinak nagyon tetszett és igazából ez volt a lényeg.

A lámpást Monitól kapta, mert nem volt egységes lámpakészítés az oviban

Hétvégére semmit nem terveztünk, csak pihenést, sétát meg feltöltődést. Vasárnap délután ment el Iván Omival, mi pedig beváltottuk a Tomi szülinapjára kapott mozi-kupont. A Beugró a paradicsomba című filmet néztük és nagyon menő volt, kaptunk egy pohár pezsgőt, kaptunk egy tál nasit (sós és édes) meg még egy alkoholmentes italt. Vicces volt, mert eléggé javítottuk a mozi nézőinek átlagéletkorát. Viszont a film nagyon cuki volt, imádom együtt Julia Robert és George Clooney párosát, még így is, hogy azért nem értettem teljesen a film szövegét, na de majd megnézem egyszer magyarul is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük