Kezdődik …

Honnan tudjuk, hogy honvágyunk van? Hogy hiányoznak az otthoni kaják. Nem véletlenül kértünk érkezésünkre bundás kenyeret, meg már nagyon várom a karácsonyi zserbót 🙂 Így nyilván megörültem, mikor megláttam a Lidl újságban, hogy van túrórudi. Jó, nem piros pöttyös, de túrórúd csokis borítással. 4 doboz volt mire odaértünk, megvettük mindent és el se tudom mondani hogy milyen jól esett. Nyilván nem a megszokott íz volt, de nagyon nagyon finom.

Az oviból elkezdtek szivárogni az információk. Mióta Ramona és Janine van velük, mintha sokkal aktivabb lennének, és több mindent csinálnak. Kellett bevinni fehér zoknit, ezt is a karácsonyi előkészületekhez. Illetve megkaptuk a fotókat a meseolvasásról, annyira cuki volt és látszik, hogy milyen büszkén mesél. Rettentő büszkék vagyunk rá 🙂 Mondta, hogy “anya csináltam olyan terítőt papírból, amire rá lehet enni a forróságot” 🙂 Meg csináltak Rudolfot.

Elkezdte érdekelni az írás, hogy mit hogy kell leírni. Nem egyszerű, mert balkezes így nekünk is szokni kell, hogy hogy kell fognia a ceruzát, úgyhogy ez még fejlesztésre szorul. De szerencsére egyszerű neve van, így ezt már boldog leírja mindenhova, meg aláírja a képeslapokat 😀 Illetve látszik, hogy az oviban mennyire önállóságra vannak szoktatva, mert reggel bemegy a szobájába, becsukja az ajtót és úgy jön ki, hogy fel van öltözve, majd indulás előtt is elzavar minket, hogy ő egyedül fel tudja venni a teljes téli menetfelszerelését.

Csütörtökön pedig elindult a karácsonyi őrület. Itt nálunk a város hatalmas megnyitót szervezett, zenével, mesével, lézershow-val és tüzijátékkal. Ivánnak ez volt az első tüzijátéka, és hihetetlenül élvezte, tátott szájjal nézte, nagyon cuki volt. Mi elég nehezen viseltük az óriási tömeget, de miután vége lett és a tömeg egy része eltűnt, a hangulat meg a forralt bor kárpótolt minket. Az árak részben magasabbak (a lángos 4-6 euro), míg a főételek 8 euro körül vannak, ami azért sokkal barátibb, mint otthon.

Itt a helyi specialitás az a forró tojáslikőr rummal és tejszínhabbal, de ezt egy későbbi időpontra hagytuk, most maradtuk a bevált forralt bornál és kinderkulcsnál (kinderpunsch – csak Iván így hívja)

Pénteken itt a mi “kerületünkben” volt karácsonyi vásár, de nem is főként ez volt, ami miatt mentünk, hanem, hogy jött a Mikulás. Mikor megérkezett, Iván extázisba került és ott állt az első sorban, meg szóba elegyedett vele. És nagyon büszkék voltunk, mert kapott csokit, amit odahozott nekünk, majd visszament és mikor a Mikulás kérdezte tőle, hogy kapott e már, rávágta, hogy igen.

Volt lehetőség ingyen fotózásra is, de csak papírképet kaptunk, pedig szerintünk elég jól sikerült, jó lett volna digitálisan, de úgy tűnik, ez macera lett volna a fotósnak.

Végül, de nem utolsósorban, elérkezett Advent első vasárnapja és meggyújtottuk az első gyertyát, ami a Hit-et jelképezi. Én egyáltalán nem vagyok vallásos, és nem is akarok semmit belebeszélni (nem is lila a gyertya, amilyennek lennie kellene), de hiszem azt, hogy van valaki aki egyengeti az utunkat, hiszem azt, hogy minden okkal történik és hiszem azt, hogy létezik karma, és ha jót cselekszünk, akkor az visszasugároz ránk.

Leserucksack

Azzal kezdődött a hét, hogy kaptunk egy üzenetet, hogy Iván lesz az eheti könyvfelelős, ami azt jelenti, hogy hétfőn őt kiválasztották, kellett választania egy könyvet, azt beletenni egy hátizsákba, amit haza kellett hozni. A feladat, hogy a könyvet elolvassa meg értelmezze és amikor pénteken visszaviszi az oviba, akkor el tudja mesélni a többieknek, hogy miről szól a könyv. Egyrészt tök örülünk neki, mert ez egy jó kihivás, meg érdekes is, másrészt meg nem érzem fairnek, hogy mindezt A MAGYAR gyerekkel kezdik, úgy, hogy még senki nem csinált ilyet és nem tudja, hogy hogy is működik ez. Nyilván ezt neki nem mondtuk, csak hogy ez milyen jó, de azért bennünk van, hogy vajon ez azért történt, mert Tomi megkérdezte, hogy mi van ezzel a szeptemberben beharangozott “projekttel”. A másik ami azok lehet, hogy tudták, hogyha nekünk kiadják, akkor rendesen “meg lesz csinálva” a feladat. Szép magyarosan 🙂

Történtek még érdekes dolgok az oviban. Kaptunk egy üzenetet, hogy sajnos az óvóbácsi továbbképzésre jár, így sokat hiányzik és emiatt elmarad a karácsonyi kézműveskedés (gondolom a családos), de no para, lesz húsvéti. Mi van?? Én ezen nagyon kiakadtam, kíváncsi leszek amúgy, hogy milyen lesz itt a karácsonyi készülődés, meg azért tanulnak e verseket meg dalokat. A másik, hogy a Mario ment érte egyik nap és kapott egy dobozt (adventi doboz), amit meg kell tölteni és visszavinni. De semmi információt nem mondtak hozzá, hogy meddig kell visszavinni, mit tanácsos beletenni, a mi gyerekünk fogja e kapni, vagy random másik gyerek. Amúgy Ramona (aki a délutános segítő) a legkommunikativabb és mondta mikor mentem érte, hogy tök jó napja volt és hogy a 4 fiú nagyon egymásra talált és mindig együtt játszanak. Pénteken mikor mentem érte, szintén Ramona volt és nagyon megdicsérte, hogy ügyes volt és cuki, ahol elmesélte a gyerekeknek a mesét, Iván meg mondta, hogy megtapsolták őt. Elvileg van róla fotó, úgyhogy reméljük majd megkapjuk valamikor.

Másik projekt a héten, hogy Tomi visszavitte a múlt héten vásárolt penészes gesztenyét a Kaufland ügyfélszolgálatára, ahol látta, hogy haza lehet vinni egy nagy kartont, amit ki kell szinezni, egy csizmát csinálni belőle, visszavinni november végéig, és december első hetében a gyerekek visszakapják megtöltve. Ez teljesen feldobta a napomat, este szineztünk is mint a kisangyalok 🙂 Valószínűleg ez az áruháznak nem nagy dolog, de egy kisgyereket mennyire boldoggá lehet tenni ezzel 🙂 Úgyhogy ezt is visszavittük és várjuk a december első hetét 🙂

Kaptunk egy levelet a gerai önkormányzattól, hogy igazoljam, hogy mit keresek itt és miből élek. Tomi felhívta őket, ahol kiderült, hogy a családi állapotomhoz nem volt beírva semmi (lévén nem vagyunk házasok és mégcsak bejegyzett házastársi kapcsolatban sem vagyunk .. úristen most mi lesz) , viszont van bejelentett lakcímem, de nincs bejelentett munkám. Szóval a bürokrácia itt is működik. De jófej volt az ügyintéző, mondta, hogy küldjük el Iván anyakönyvi kivonatát, meg hogy hol dolgozunk, meddig maradunk Németországban és milyen családi viszonyban vagyunk. Bár elmondta, hogy mivel januárban hazamegyünk, így a nagy backlog miatt választ nem fogjunk kapni, mert mire odajutnak, már ki leszünk jelentve 🙂 Na de azért a magyar ügyek is jó gyorsan haladnak. Ugyanezen a napon kapott Tomi egy üzenetet a kormányhivataltól, hogy tudomásukra jutott, hogy elköltözött, így ez érinti a családi pótlék utalását is. Azt azért elmondanám, hogy 2018 márciusától van a jelenlegi állandó lakcíme érvényben és azóta jön a családi pótlék is .. végülis 4,5 évvel később el is jutott hozzájuk az infó 😀

Megérkezett az első hó is péntek délután, úgy örültünk neki mint két gyerek. Sajnos nem volt nagyobb mennyiség, de mivel rettenetes hideg volt, így a hó is megmaradt. Egész hétvégén -1 és -6 között volt a hőmérséklet, és a lakásban se nagyon ment 22,5-23 fok fölé, ehhez meg azért nem igazán vagyunk hozzászokva. De nyilván ez az egészségesebb, és nem a 24 fok.

Hétvégén a fiúk elmentek – Tomi segíteni, Iván meg a Willihez. Volt nagy öröm mikor a két fiú találkozott, szerintem már kb 2 hónapja nem is látták egymást. Vasárnap meg itthon nyugiban telt, kicsit már készültünk a karácsonyra, megcsináltam az adventi koszorút, délután karácsonyi mesét néztünk (Klaus – nem ajánlom, nekem nem annyira tetszett) és rápihentünk a következő időszakra.

Ettünk, ittunk, kirándultunk

Olyan jó érzés, amikor megyek Ivánért az oviba és úgy jön, hogy “Anya, ma nagyon jó napom volt” és látom rajta, hogy komolyan is gondolja. A rendszer megmaradt, mint otthon, miszerint “Apa visz, anya érte”. Ez néha jó, de annyiból nem, hogy reggel mikor Tomi viszi, akkor még általában nincs releváns felnőtt, így semmilyen infonk nincs az ovis életről. Délután mikor meg én megyek, ugye az én némettudásom eléggé limitált, úgyhogy ekkor sem kapunk infót. Többször megállapítottuk már, hogy az otthoni oviban nagyon el voltunk/vagyunk kényeztetve 🙂 Főleg, hogy látom a heti képeket, hogy otthon mennyi mindent csinálnak a gyerekek és milyen foglalkozások vannak.

Most vagyunk kb félidőnél, 2,5 hónapja jár oviba és azt gondolom, hogy az alapokat sikerült összeszednie, most jön majd a szókincsbővités meg a helyes nyelvhasználat, remélem ez az idő elég lesz, hogy utána ne is felejtse el. A kiejtése már most tök jó, néha szlenget is használ apukája örömére, de azért jó lenne tudni, hogy mi történik vele egész nap, meg ők hogy látják. (vagy az én elvárásaim nagyok?) El szokta általában mondani, hogy játszottak, meg hogy nem aludt, mert szólt a zene, de a foglalkozásokat csak akkor ha nagyon belekérdezünk. Most véletlenül volt kedve elmesélni, hogy le kellett rajzolnia a családot (pl ezt a rajzot is megnéztem volna, mert tisztában vagyok, hogy a rajzolás nem az erőssége) és utána el kellett mondani, hogy ki kicsoda. Nála a legfontosabb a mamáéknál lévő kutya, aki bár már július óta nincs velünk, de neki még mindig fontos családtag. De, hogy valami pozitívat is mondjak, a héten játszottak rendőröset. Mint kiderült, az óvóbácsi volt a rendőr, és odament hozzájuk, hogy hogy hívják meg hogy hol lakik és az volt a vége, hogy gyere akkor hazaviszlek. Gondolom így készítik fel őket, hogyha eltévednének, azért el tudják mondani az alap információkat. Bár szerintem ez alap középsős korban, de ezek szerint nem mindenhol.

Még történt egy fura eset. Csütörtökön mentem érte és volt egy csomag a hátizsákjában. Kiderült, hogy az egyik kislánynak szülinapja volt és hozott mindenkinek ajándékot. Na itt kiakadtam, hogy ez milyen szokás már, és hogy januárban akkor nekünk is kell? De az egyik óvónő megnyugtatott minket, hogy nem kell. Van, amelyik szülő így gondolja, van, amelyik nem. Hát mi a “NEM” leszünk. 🙂

Voltunk a héten vendégségben is, Kerstin szülinapján, ahol már úgy viselkedett, mint aki otthon van. Megérkeztünk, ment a gyerekszobába, szedte elő az autókat, tudta, hogy mivel lehet játszani, mivel nem és tök barátságos volt mindenkivel. 🙂

Az alkalom amúgy nem főként Kerstin szülinapja volt, hanem a Rumtopf hivatalos kibontása. A Rumtopf egy csodás találmány. Amint elkezdenek érni a gyümölcsök, az alábbi nagy köcsögbe elkezdik gyűjteni és annyi rumot öntenek rá, amennyit ellepi és ez érik, érik egészen novemberig. Isteni finom, van benne eper, málna, sárgabarack, őszibarack, alma, áfonya. Gondolom nem kell mondani, hogy elég erős ital 🙂 De narancslével hígitva isteni.

Pénteken megkezdtük az adventi időszakot, Moni kórháza szervezett adventi vásárt meg volt mindenféle finomság. A kórházi dolgozóknak ingyenes volt, a vendégeknek 10 euro, de én kaptam okosba egy kórházi karszalagot, így csak Tominak kellett venni, de ezért az összegért korlátlanul ehettünk lángost és kürtöskalácsot – mindkettő isteni finom volt – ihattunk forralt bort, volt roster, curry wurst, sült krumpli, szóval nagyon megérte és megadta az alaphangulatot a karácsonyhoz.

Elég sokat kellett sorba állni érte, de megérte – egy vaniliás és egy fahéjas
A gyerekekre is gondoltak, volt nekik Kinderpunsch

Szombaton elindultunk meglátogatni Omit, aki Warmbadban van 3 hetes “szanatóriumi” kúrán. A hely inkább hasonlít egy wellnessközponthoz 4-5 csillagos hotellel a nyugalom szigetén. Ennyit a sötét nyugatról 🙂 Először elmentünk a “vonatos” részhez, ahol egy vonat át lett alakítva étteremnek és hotelnek. Nyilván Ivánnak nagyon tetszett, az egyetlen bánata volt, hogy nem tud felmászni rájuk. Felmerült, hogy esetleg ott alszunk, de jobb, hogy nem maradtunk. Nyáron és amikor meleg van, meg sokáig világos biztos jó, de ilyenkor télen már nem. Itt megebédeltünk, ittunk egy kávét meg ettünk egy sütit és mentünk is tovább a szomszéd településre.

Wolkenstein – Zughotel

Scharfesteinben volt egy csodás kastély, és onnan még csodásabb kilátás. Családi kastélyként van hirdetve, mert van külön kézműveskedős szoba a gyerekeknek. Iván is festett magának saját kardot 🙂

Scharfenstein – a kastély 1250-ben épült

Nagyon nagy szerencsénk volt az időjárással, mert bár hűvös volt, de gyönyörű tiszta idő jól el is fáradtunk. Vicceskedtünk is, mert az elején sokat köhögtem, hogy na tiszta levegő jutott a tüdőmbe, nem is bírom 🙂

Visszatérve a nyelvtanulásra, én azt gondoltam, hogy Iván nem fog Omival németül beszélni, mert tudja, hogy ért és beszél magyarul, de tegnap bebizonyosodott, hogy ez tévedés volt, amit tudott, azt németül mondta és folyamatosan csacsogtak 🙂 Úgyhogy nagyon büszke vagyok rá és annyira jó, hogy benne nincs az a gát, hogy nem mondja ha nem tudja helyesen.

Mentsük meg a földet!

Ismerős az érzés, amikor úgy érzed, hogy a tested elfáradt és hiába van kint csodálatos idő és tudod, hogy jó lenne kimenni kirándulni, bicajozni vagy csak sétálni, de nincs erőd és jól esik a kanapén feküdni egész nap és sorozatot nézni? Na nálunk így indult a hét. Mivel Iván Omival volt, ezért mi kirándulást terveztünk, de leragadtunk a Császárné című sorozatnál és teljesen beszippantott minket. És mindehhez chipset meg csokit ettünk és pezsgőt ittunk. Mi más kellene egy lusta-naphoz? 🙂

Iván meg addig kiválóan szórakozott Omival és Opa Michaval a modellvasút-kiállításon. Mivel időben odaértek és még nem voltak sokan, így kipróbálhatta a vonatvezetést is, sőt még oklevelet is kapott.

November 1 itt nem volt ünnepnap, így Iván ment oviba, mi meg dolgoztunk. El nem tudom mondani, hogy milyen jó volt. Se meeting, se chat senkivel, csak a kis file-ok és nyugodtan lehetett haladni meg dolgozni.

És ha már november, az már majnem december, úgyhogy szerintem nincs korán elkezdeni a karácsonyi készülődést 🙂 Mivel itt minden az akciókra épül, ezért már van táblázatom, ahol vezetem, hogy hol mi mennyibe kerül, mert hatalmas különbségek vannak a Mikuláscsomagba való dolgoknál. Közben meg az euro visszatért 400 közeli állapotra. Emlékszem, hogy mennyire kivoltunk amikor 430 fölé ment és hogy örültünk 2 hete, mikor 418 lett. De orosz rulett az egész, meg murphy. Ha nem váltottunk volna, akkor tuti visszagyengül, váltottunk, így erősödött. Így jártunk 🙁

Pénteken az oviban szünet volt, így Marioval meg Kerstinnel töltötte a napot, ahol istenien érezte magát. Játszottak egész nap, dominót építettek, délután meg játszóterezés volt. Annyira jó, hogy ők nyitottak Ivánra, meg hogy velük legyen, ezek érnek a legtöbbet.

Hétvégén egy jótékonysági faültetésre mentünk. Az itteni Klinika szervezte, Wald-Klinikum a neve (erdei kórház), és van egy terület, ahol kivágták a fákat és most a helyére ültettünk újakat. Eredetileg mivel 2100 dolgozója van, 2100 fát terveztek ültetni, de végül nem tudták, hogy hányan lesznek, igy csak kb 800 fa lett szétültetve, de nagyon jó családi program volt, ahol mi is tettünk a környezetért valamit. Iván először mondta, hogy ez unalmas lesz és neki ehhez nincs kedve, de utána meg úgy jöttünk el, hogy ez nagyon tetszett neki és milyen jó volt, hogy ő is ásott, meg fát ültetett. Talán ha ilyen korban elkezdjük neki a környezettudatos nevelést (mondjuk ezt már régen elkezdtük), akkor felnőtt korára is ez fontos lesz az életében.

A héten lehűlt a levegő, főleg éjszaka így meghoztuk a döntést, hogy bekapcsoljuk a fűtést. Elég parában vagyok attól, hogy itt iszonyú drága a rezsi, és emiatt húztuk, de mindig eszembe jut ilyenkor Apukám bölcsessége, hogy inkább fűtésre költsünk, mint gyógyszerre. Tudom, hogy az otthoni 24-25 fok sem egészséges, de akkor sem szeretem a 22 fok alatti hőmérsékletet. És lassan előkerülnek a téli kabátok is 🙁

Berlin calling

Ez a hét arról szólt, hogy utazunk. Legalábbis nekem. 2 napot még dolgoztam, meg Iván is ment oviba, Tomi meg a gyerekekkel volt, na de szerdán reggel reggeli után útnak indultunk. Mivel a gyerekek gépe pénteken korán reggel indult és amúgy is akartunk menni velük valahova, így adta magát, hogy menjünk Berlinbe, főleg, hogy én még sosem voltam. Így elköszöntünk a családtól és elindult a telikocsi északnak.

Majdnem 3 órás utazás után megérkeztünk Potsdamba, a szerdai helyszínre, letettük a kocsit a főpályaudvarnál és elindultunk gyalog felfedezni a várost. Bár a többiek már voltak ott, de nem bánták az ismétlést. Nyilván egy játszóteret is útba kellett ejteni hozzá, de addig is pihentük, meg élveztük a gyönyörű őszi időt. A cél a Schloss SansSouci volt, amiről olvastam is, hogy muszáj megnézni, meg nekem is nagyon tetszett. Nyilván ide is úgy indultunk el, hogy előre megnéztem, milyen látnivalók vannak.

Miután kifotózkodtuk magunkat a dómnál, elindultunk tovább először nagyobb forgalmasabb utcán, majd sétálóutcán, nézelődtünk, bementünk boltokba, majd megjelent előttünk egy csodaszép őszi szinekben pompázó park. Vicces volt, mert Ivánnak azonnal beugrott, hogy tavaly ilyenkor volt a fotózás Fruzsival és mondta, hogy csináljak róla olyan képeket amiket Fru csinált róla 🙂 És miután ez már dél körül volt, nála ilyenkor kezd először leengedni az elem, muszáj volt lefoglalni, versenyezni vagy bármivel motiválni, hogy feljussunk a kastélyhoz.

Schloss SansSouci – Nagy Frederick nyári palotáját 1745 és 1747 között építették, ahova el tudott menekülni ha nyugalomra vágyott

Miután ezt megnéztük, még beültünk egy kávézóba és élveztük a napsütést meg a meleget, majd el is telt a délután. Este megérkeztünk a szállásra, amit Berlin külvárosában foglaltunk, közel a reptérhez, hogy pénteken gyorsan kiérjenek és azt hiszem mindenki ki is dőlt. Egy mindennel felszerelt hatalmas lakás volt egy kertes ház tetőterében, egy hatalmas szoba a gyerekeknek, és egy nekünk. Tökéletes választás volt.

Másnap viszonylag időben kellett kelni, mert 10-re volt jegyünk a berlini Tv-toronyba. Ide csak négyen mentünk fel és mert a két fiú tériszonyos, és először húztam is a számat, hogy milyen sokba kerül, de Tomi meggyőzött, hogy nem jövök mindennap Berlinbe és ez is olyan látványosság, amit vétek lenne kihagyni. Mivel tiszta volt az idő, így beláttuk az egész várost.

203 méter magasan

Németország legmagasabb, az EU harmadik legmagasabb szabadon álló épülete 368 méteres magasságával, amivel elkészültekor a világ negyedik legmagasabbja volt.

Ezután már hatan folytattuk az utunkat, alaposan megtervezve, mert 1-re kellett a Reichstag-hoz érnünk. Bár ezen a héten karbantartás miatt nem lehetett bemenni, de a tetőteraszra felmehettünk és azért onnan se volt rossz a kilátás. De útközben még láttuk a Dómot, és természetesen útba ejtettük a Brandenburgi-kaput. Fura, hogy amikor az ember képeket lát róla, mennyire másmilyennek képzeli. Én pl sokkal nagyobbnak.

A Brandenburgi-kapu Németország és Berlin jelképe. 1961-ben a berlini fal felépítése után a kapu a lezárt zóna közepére került és sem keletről, sem nyugatról nem lehetett áthaladni rajta.

Innen mentünk a Reichstagba, majd eljött az idő, amikor mindenkinek jelzett a gyomra, hogy most már enni kellene valamit. Itt konkrét elképzelések voltak, currywurst és döner, úgyhogy elmentünk a főpályaudvarra a már bejáratott helyre, kiültünk a vízpartra és megettük az óriási adag ebédünket.

“Döner macht schöner” – a pitája össze sem hasonlítható az otthoniéval, ez ropogós volt

Majd folytattuk utunkat a Checkpoint Charlie-hoz, ami a keleti és nyugati terület közötti egyik határállomás volt és emlékhelynek megmaradt. Itt láttuk a régi berlini fal helyét, meg más emlékfalakat is. Majd innen már útba esett a Ritter Sport csokibolt. Eredetileg úgy terveztem, hogy részt veszünk egy csokikészítő foglalkozáson ahol mindenki elkészítheti a saját csokiját, de miután 15 euro volt fejenként, arra jutottunk, hogy ezt a pénzt inkább másra költjük, így csak vásároltunk mindenféle csokikat magunknak meg már ajándékba is, hisz jön a karácsony.

Ezután még ittunk egy kávét ( az én elsőm a csatornában kötött ki, olyan rossz volt), majd elindultunk visszafele, mert Ubi még az elején kinézett magának egy villamost, így azt muszáj volt megvásárolnia, mint berlini souvenir.

Nagyon jó nap volt, nagyon tetszett Berlin és jó volt így gyalog felfedezni a várost, meg a történelmét. És megint bebizonyosodott, hogy mennyire más egy ilyen élmény, ha szép idő van, Berlin felkerült a “kedvencek” listára.

14 km gyalogosan

Péntek reggel a fiúk kivitték a gyerekeket a reptérre, majd visszajöttek, megreggeliztünk és gondoltuk, hogy még hazafele megállunk valahol, ez pedig Schwielowsee volt, ami egy tópartján fekszik és kis nyugodt üdülőfalu-féle. Ittunk egy kávét, energiát gyűjtöttünk és rákészültünk a majdnem 3 órás hazaútra.

4 körül értünk haza és kb egy órán volt rápihenni az esti programra, mert az oviban ekkor volt a lámpásfelvonulás, ezt pedig nem szerettük volna kihagyni, szerettük volna, ha Ubi látja, hogy itt milyen és ezzel is gyűjti az ovis emlékeit. Az otthonihoz képest teljesen más volt, ráadásul biztos hozzájárult, hogy én már nagyon fáradt voltam, de végigsétáltuk a menetet. Itt fúvószenekar húzta a talpalávalót, az ovitól indultunk és itt a lakótelepen tettünk egy nagy kört. Ahogy sötétedett, egyre szebb volt a látvány, viszont az élményt nagyban rontották a szülők, aki a tömeg közepén úgy érezték, hogy rá kell gyújtaniuk, vagy épp olyan duft-tal rendelkeztek, hogy inkább próbáltuk elkerülni őket. Ubinak nagyon tetszett és igazából ez volt a lényeg.

A lámpást Monitól kapta, mert nem volt egységes lámpakészítés az oviban

Hétvégére semmit nem terveztünk, csak pihenést, sétát meg feltöltődést. Vasárnap délután ment el Iván Omival, mi pedig beváltottuk a Tomi szülinapjára kapott mozi-kupont. A Beugró a paradicsomba című filmet néztük és nagyon menő volt, kaptunk egy pohár pezsgőt, kaptunk egy tál nasit (sós és édes) meg még egy alkoholmentes italt. Vicces volt, mert eléggé javítottuk a mozi nézőinek átlagéletkorát. Viszont a film nagyon cuki volt, imádom együtt Julia Robert és George Clooney párosát, még így is, hogy azért nem értettem teljesen a film szövegét, na de majd megnézem egyszer magyarul is.